30 minuten bewegen effectiever dan een uur zweten

Sporten helpt om gewicht te verliezen. Maar je hoeft hierin niet door te slaan. Een half uur bewegen waarbij je licht transpireert, is effectiever dan je een uur lang flink in het zweet werken. Een trainingsprogramma van slechts 30 minuten per dag is genoeg om het tij te keren naar een gezond BMI. Dit constateerden onderzoekers aan de Universiteit van Kopenhagen.

In het onderzoek werden ‘zware maar gezonde’ Deense mannen drie maanden lang onderzocht. De helft van de groep mannen moest dagelijks een uur flink zweten met een hartslagmeter en calorieteller. De tweede groep mannen had 30 minuten de tijd. De ’30 minuten-groep’ verbrandde meer calorieën dan ze zouden moeten in verhouding tot het trainingsprogramma en bleken evenveel vet en zelfs meer gewicht te verliezen dan de mannen die zich dagelijks een uur in het zweet werkten. Deze mannen verbrandden relatief weinig calorieën in verhouding tot hun 60 minuten-durende trainingsprogramma en. Na drie maanden waren de mannen die dagelijks 30 minuten bewogen gemiddeld 3,6 kilo kwijt. De mannen uit de ’60 minuten-groep’ verloren gemiddeld 2,7 kilo.

De onderzoekers waren verbaasd dat de mannen uit de ’60 minuten-groep’ niet meer gewicht verloren. Een mogelijke verklaring is dat ze aanzienlijk meer aten.

Afvallen
Al eerder is onderzoek gedaan naar het eetgedrag van mensen die intensief bewegen. Daaruit bleek dat mensen het aantal calorieën dat ze gemiddeld verbranden enorm overschatten. Het resultaat is dat de workout wordt opgevolgd door een maaltijd met meer calorieën, waardoor de de effecten van het sporten teniet wordt gedaan. Ook leidt het vaak tot een langere rustperiode. Ook dit zorgt gemiddeld voor een lagere totale verbranding op een dag dan wanneer er matig wordt bewogen.

(http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/59628/afvallen-30-minuten-bewegen-is-effectiever-dan-een-uur-zweten.html)

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.