Wat zijn eiwitten

Eiwitten zijn onontbeerlijk voor het leven op zich

Eiwitten zijn onontbeerlijk voor het leven op zich

Wat zijn eiwitten

Eiwitten zijn onontbeerlijk voor het leven op zich. We kunnen niet zonder eiwitten leven en hebben ze elke dag in onze voeding nodig. Ze worden ook wel aangeduid als proteinen, het engelse woord voor eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van het lichaam: denk hierbij bijvoorbeeld aan de groei, het zuurstoftransport naar de spiercellen en het herstel en de opbouw van spierweefsel.

Er wordt vaak gezegd dat wij ze gebruiken als energiebron maar eigenlijk gaat het daarbij om de rol in de aanvoer van aminozuren. Eiwitten bestaan uit aminozuren. De spijsvertering breekt het eiwit af tot de individuele aminozuren en hiervan zijn er op dit moment circa 25 verschillende bekend.

De mens maakt sommige eiwitten zelf maar het lichaam kan niet alles zelf maken. Acht zogenaamde essentiële eiwitten moeten uit de voeding gehaald worden. Dit zijn: leucine, isoleucine, valine, teonine, methionine, fenylalanine, tryptofaan en lysine.

Er zijn allerlei voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Vlees, vis, melkproducten en eieren. Maar ook graanproducten, bonen en peulvruchten.

Uit welke voedingsproducten kunnen we eiwit opnemen

Eiwit wordt vooral uit vlees en vis gehaald.

Ook in plantaardige producten zoals graanproducten, tofu en tempeh, bonen (peulvrachten), sojaproducten, paddestoelen en noten zitten eiwitten. Eiwit komt namelijk in alle dierlijke en plantaardige cellen voor. Het dierlijk eiwit wordt echter hoogwaardiger genoemd omdat zij meer essentiële aminozuren bevatten.

Hoeveel gram eiwitten heb je nodig
Recente studies hebben aangetoond dat een individuele eiwitbehoefte belangrijk is als men bijvoorbeeld wil afvallen maar gemiddeld heeft de mens 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Doe je aan beweging dan wordt dit gemiddelde hoger: Met zwaar sporten zelfs 1,5 tot 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.

Eiwitten en afvallen
Als je wilt afvallen zijn eiwitten enorm belangrijk. Je wil namelijk niet dat jouw lichaam spierweefsel gaat afbreken, maar je wil vet verbranden. Ze zorgen net als vitamines en mineralen dat je toch de noodzakelijke bouwstoffen binnenkrijgt.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.