Glycemische Index Voedingsgids

GI-Dieet – Voedingsgids Groen: Alles uit deze categorie is toegestaan
Bonen:
– Alle bonen (uit blik of gedroogd)
– Kikkererwten
– Oogbonen
– Sojabonen
– Spliterwten
– Witte bonen in tomatensaus (met weinig vet)
Graanproducten:
– Boekweit
– Bulgur
– Gerst
– Rijst (basmati, zilvervlies, wilde, lange korrel, volkoren)
– Tarwekorrels
Pasta: (Gebruik bij voorkeur volkoren pasta of pasta met extra proteïnen. Beperkte hoeveelheden)
– Capellini
– Fettuccine
– Macaroni
– Penne
– Spagetti/linguine
– Vermicelli

Pastasauzen:
– Light saus met groente (zonder toegevoegde suiker)

Tussendoortjes:
– Amandelen
– Appelmoes (ongezoet)
– Cottage cheese/Hutenkase (20+ of zonder vet)
– De meeste verse groenten
– Hazelnoten (Beperkte hoeveelheid)
– Het meeste verse fruit
– Perziken/peren uit blik op sap of in water
– Repen
– Roomijs (vetarm en zonder toegevoegde suiker)
– Sojanoten (beperkte hoeveelheid)
– Vruchtenyoghurt (zonder vet en suiker)
– Zelfgemaakte muffins
Brood:
– Grof volkorenbrood (neem slechts 1 snee per keer)
– Volkorenbrood met extra vezels (2,5 tot 3 gr. vezels per snee)
– Zelfgemaakte muffins
– Zelfgemaakte pannenkoeken
Groenten:
– Aardappels (gekookte, nieuwe, beperkte hoeveelheid)
– Augurken
– Courgette
– Erwten
– Olijven (beperkte hoeveelehid)
– Paddestoelen
– pepers (heet)
– Radijsjes
– Peultjes
– Sla (alle soorten)
– Spinazie
– Snijbieten
– Tomaten
– Uien
Smaakmakers:
– Hummus
– Knoflook
– Kruiden/specerijen
– Mayonaise (zonder vet)
– Mosterd
– Sojasaus (natriumarm)
– Teriyaki-saus
– Worcestershire-saus
Vlees, gevogelte, vis, eieren en soja:
– Alle vis, schelp- en schaaldieren, diepvries of uit blik (beperkte hoeveelheid)
– kalfsvlees
– Kalkoenborst (zonder vel)
– Kippenborst (zonder vel)
– Magere ham
– Mager spek
– Rundergehakt (mager)
– Rundvlees (magere delen)
– Sashimi
– Soja/wei proteïnepoeder
– Tofu
– Vloeibaar ei
Dranken:
– Bronwater
– Club soda
– Koffie zonder cafeïne (met magere melk, zonder suiker)
– Light frisdranken (zonder cafeïne)
– Light instant chocolademelk
– Magere melk
– Thee (met magere melk, zonder suiker)
Oliën en vetten:
– Amandelen (beperkte hoeveelheid)
– Hazelnoten (beperkte hoeveelheid)
– Macadamianoten (beperkte hoeveelheid)
– Mayonaise (zonder vet)
– Lijnzadolie (beperkte hoeveelheid
– Lijnzaad
– Olijfolie (beperkte hoeveelheid)
– Plantaardige oliespray
– Sladressing (zonder vet)
– Vlaszaad
– Zachte halvarine (niet gehydrogeneerd, light) (beperkte hoeveelheid)
Soepen:
Alle zelfgemaakte soepen met ingrediënten uit de groene categorie
– Gebonden bonen- en groentesoepen
Zuivel:
– Cottage cheese/Huttenkase (mager/light)
– Karnemelk
– kaas (mager)
– Magere melk
– Magere yoghurt
– Roomijs (zonder vet, zonder toegevoegde suiker)
– Vruchtenyoghurt (light, zonder vet, zonder suiker)
Fruit, vers:
– Aardbei
– Appel
– Bosbes
– Citroen
– Druif
– Framboos
– Grapefruit
– Kers
– Perzik/pruim
– Peer
– Sinaasappel (alle soorten)
– Zwarte bes

Fruit, ingemaakt, uit blik, diepvries, gedroogd:
– Appelmoes (zonder suiker)
– Ingevroren bessen
– Mandarijnen op sap
– Perziken op sap of in water
– Peren op sap of in water

Ontbijtgranen:
– All-Bran van Kellog’s
– Fibre first
– Havervlokken
– Pap (havermout)
– Zelfgemaakte muesli
Suiker en zoetstoffen:
– Aspartaam
– Zoetjes
 
GI-Dieet – Voedingsgids Oranje: Ben je op gewicht en/of wil je op gewicht blijven mag je ook uit deze categorie eten
Bonen:
– Zie groene categorie
Graanproducten:
– Maïs
Pasta: (Gebruik bij voorkeur volkoren pasta of pasta met extra proteïnen. Beperkte hoeveelheden)
– Zie groene categorie

Pastasauzen:
– Saus met groente (zonder toegevoegde suiker)

Tussendoortjes:
– banaan
– De meeste noten (beperkte hoeveelheden)
– Popcorn (light, voor in de magnetron)
– Pure chocolade (70% cacao, beperkte hoeveelheid)
– Roomijs (vetarm)
Brood:
– Pitabroodjes (volkoren)
– Volkorenbrood
Groenten:
– Aardappels (gekookt)
– Artisjokken
– Bieten
– Maïs
– Pompoen
– Yams
– Zoete aardappels
Smaakmakers:
– Zie groene categorie
Vlees, gevogelte, vis, eieren en soja:
– kalkoenham
– Lamsvlees (magere delen)
– Omega-3 eieren
– Rundergehakt (mager)
– Varkensvlees (magere delen)
Dranken:
– Gewone koffie (met magere melk, zonder suiker)
– Halvolle melk
– Light frisdranken (met cafeïne)
– Ongezoete vruchtensappen
– Rode wijn (af en toe)
Oliën en vetten:
– Arachideolie
– De meeste noten
– Halvanaise
– Maïsolie
– Plantaardige oliën
– Sesamolie
– Sladressing (light)
– Zachte margarine (niet gehydrogeneerd)
– Zonnebloemolie
Soepen:
– Kippen-noedelsoep uit blik
– Linzensoep uit blik
– Tomatensoep uit blik
Vruchtensappen
GEEF ALTIJD DE VOORKEUR AAN HET ETEN VAN FRUIT IN PLAATS VAN HET DRINKEN VAN HET SAP!
– Ananassap (ongezoet)
– Appelsap (ongezoet)
– Cranberrysap (ongezoet)
– Grapefruitsap (ongezoet)
– Perensap (ongezoet)
– Sinaasappelsap (ongezoet)
Fruit, vers:
– Abrikoos
– Ananas
– Banaan
– Kiwi
– Mango
– Papaja

Fruit, ingemaakt, uit blik, diepvries, gedroogd:
– Fruitcocktail op sap
– Gedroogde abrikoos
– Gedroogde cranberry’s (veenbessen)

Ontbijtgranen:
– Tarwezemelen
Suiker en zoetstoffen:
-Fructose
Zuivel:
– Halfvolle melk
– Halfvolle yoghurt
– Kaas 30+
– Roomkaas (light)
– Roomijs (vetarm)
– Yoghurtijs (vetarm, suikerarm)
Zure room (light)
GI-Dieet – Voedingsgids Rood: Producten uit deze categorie kun je het beste vermijden !
Bonen:
– Opgewarmde bonen
– Tuinbonen
– Witte bonen in tomatensaus met varkensvlees
Graanproducten:
– Couscous
– Croutons
– Gierst
– Rijst (wit, snelkook, korte korrel)
– Rijstebrij
Pasta:
– Alle pasta uit blik
– Gnocchi
– Macaroni met kaas
– Noedels (uit blik of instant)
– Pasta gevuld met kaas of vlees

Pastasauzen:
– Saus met suiker of zoetstof
– Saus met vlees of kaas erin

Tussendoortjes:
– Bagels
– Brood
– Chips/zoutjes
– Chocorozijnen
– Crackers
– Donuts
– Gelatinepudding
– Koekjes
– Muffins (uit de winkel)
– Patat
– Popcorn (gewoon)
– Rijstpudding
– Roomijs
– Rozijnen
– Snoep
– Sorbetijs
– Tortillachips
Brood:
– Bagels
– Cake/koekjes
– Donuts
– Engelse muffins
– Farce
– hamburgerbroodjes
– Hotdogbroodjes
– Maïsbrood
– Kaiserbroodjes
– Melbatoast
– Muffins
– Ontbijtgranen/mueslirepen
– Pannenkoeken/wafels
– Pizza
– Stokbrood/ croissants
– Tortilla’s
– Witbrood
Groenten:
– Aardappels (kant en klaar)
– Aardappels (puree of gebakken)
– Opgebakken aardappels
– Pastinaak
– Patat
– Koolraap
– Rapen
– Tuinbonen
Smaakmakers:
– Cocktailsaus
– Ketchup
– Mayonaise
Vlees, gevogelte, vis, eieren en soja: – Bewerkt vlees
– Gewone bacon
– Gewone eieren
– Hamburgers
– Hotdogs
– Rundergehakt (meer dan 10% vet)
– Worstjes
– Sushi (vanwege de rijst)
Dranken:
– Alcoholische dranken
– Fruitdranken
– Gewone koffie
– Gewone frisdranken
– Gezoet vruchtensap
– Volle melk
Oliën en vetten:
– Boter
– Harde margarine
– Kokosolie
– mayonaise (vette)
– Palmolie
– Pindakaas (alle soorten)
– Plantaardig bakvet
– Reuzel
– Sladressing (normaal)
– Tropische oliën
Soepen:
– Alle soepen met room als basis
– Erwtensoep uit blik
– Gepureerde groenten
– Spliterwtensoep ui blik
– Zwarte bonensoep uit blik
Zuivel:
– Chocolademelk
– Cottage cheese/Hutenkase (volvet)
– kaas
– Room
– Roomkaas
– Roomijs
– Vollemelk
– Volle yoghurt
– Zure room
Fruit, vers:
– Dadel
– Honingmeloen
– Kantelsoep
– Watermeloen

Fruit, ingemaakt, uit blik, diepvries, gedroogd:
– Al het fruit uit blik op siroop
– Appelmoes waar suiker in zit
– Het meeste gedroogde fruit (om te bakken mag je een bescheiden hoeveelheid gebruiken)
– Gezoete sappen
– Pruimensap
– Vruchtendrank
– Watermeloensap

Ontbijtgranen:
– Alle koude ontbijtgranen die niet in de categorieën oranje of groen vallen
– Geroosterde muesli
– Grutten
– Muesli (uit de winkel)
Suiker en zoetstof:
– Maïssiroop
– Glucose
– Honing
– Malasse
– Suiker (alle soorten)
 
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.