Helft mensen met overgewicht prima gezond

overgewicht

Een groot gedeelte van te dikke mensen heeft geen slechter medisch vooruitzicht dan mensen met normaal gewicht.

Dat schrijven onderzoekers van het Karolinska Institutet in Stockholm, Zweden, deze week in European Heart Journal.

Uit het Zweedse onderzoek bleek dat 46 procent van alle mensen met overgewicht prima gezond is. Het hart, de longen en de bloedwaarden van deze mensen zijn in orde en vergelijkbaar met gezonde mensen met normaal gewicht.

Zij hebben daarom geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker. Hun kans om vroegtijdig te komen overlijden is bovendien hetzelfde als mensen zonder overgewicht. De gezonde mensen met overgewicht hebben met name een BMI tussen de 25 en 35. Extreem overgewicht is hoe dan ook ongezond.

Fitheid

De resultaten geven volgens de onderzoekers aan dat het belangrijk is om fitheid te meten, voordat dikke mensen geadviseerd wordt om af te vallen. Omdat overgewicht hebben niet per definitie ongezond blijkt te zijn, zou er terughoudender met interventie omgegaan moeten worden.

De Zweden maakten in hun onderzoek gebruik van de gegevens uit een langlopende studie van meer dan 43.000 personen die sinds 1979 gevolgd worden. Een waaier aan gegevens is over bekend over hen, waaronder hun gewicht, lengte, percentage vet en tailleomtrek.

Bovendien worden de deelnemers regelmatig onderworpen aan medische tests waarin hun long en hartcapaciteiten worden getest. Daarnaast is bloeddruk, cholesterol en suikerspiegel bekend.

(http://www.nu.nl/wetenschap/2901410/helft-mensen-met-overgewicht-prima-gezond.html)

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.