Help ik kan niet afslanken ondanks het sporten

Bewegen helpt bij afvallen, maar volg deze regels !

Bewegen helpt bij afvallen, maar volg deze regels !

Het komt voor dat je veel sport maar toch niet afvalt.
Actief bewegen is helaas geen garantie voor gewichtsverlies. Hier volgen oorzaken en tips om dit te voorkomen.

Overschat het effect van jouw training niet
Na een intensieve workout heb je snel het gevoel dat je wat extra’s hebt verdiend. De waarheid is echter dat je heel snel eet wat je net hebt verbrandt !
De gemiddelde vrouw verbrandt ongeveer 550 kcal. met 1 uur circuit training. Stel dat dat 100 % hiervan puur lichaamsvet zou zijn (wat onmogelijk is, je lichaam haalt een deel uit koolhydraten en zelfs een deel uit spieren) dan zou je minder dan 1 ons (100 gram) zijn afgevallen. 1 Kilo vet kost namelijk 7.700 kcal. om te verbranden. Neem je een energiedrankje of een lekkere reep, dan heb je het grootste deel alweer geconsumeerd.

Tip: Op trainingsdagen: Blijf eten en drinken wat je normaal ook doet. Drink veel water en mocht je echt moeite hebben om een dieet vol te houden. Eet dan eiwitten om uw spieren te voeden.

Richt je op de indirecte voordelen van het sporten
Hoewel het effect van directe vetverbranding beperkt is, is sporten nog steeds belangrijk voor een goede gezondheid en een blijvend gewichtsverlies op langere termijn. Naast het opbouwen van spieren hebben talrijke studies aangetoond dat sporten stress vermindert en de kwaliteit van slapen verbetert. Twee factoren die een belangrijke rol spelen op de stofwisseling.
Een studie onder 60.000 gezonde vrouwen heeft aangetoond dat degenen die 5 uur of minder sliepen een 30 % groter risico liepen op een gewichtstoename van gemiddeld 15 kilo. Een ander onderzoek toonde aan dat vrouwen zonder overgewicht, maar wel kwetsbaar voor stress meer kans hebben om overtallig buikvet te krijgen.

Overcompenseer niet met eten
Onderzoek toont aan dat actief sporten kan leiden tot onbewust extra eten. Tijdens dit onderzoek werden vrouwen verdeeld in 3 groepen: De 1e groep bewoog niet extra, terwijl de andere 2 groepen 350 kcal. verbrandden via verschillende trainingen (hoge en lage intensiteit). De vrouwen die een training volgden met een hoge intensiteit aten meer tijdens hun maaltijd dan de andere 2 groepen.

Tip: Hou een eetschema bij. Onderzoek heeft aangetoond dat diegenen die een dagboek bijhielden in 6 maanden 2x zoveel gewicht verloren als degenen die dat niet deden.

Beweeg als onderdeel van uw levensstijl
Het lijkt alsof het niets voorstelt, maar een uurtje badmintonnen met je kinderen zorgt voor een verbranding van 300 kcal. Dit is 4x zoveel als tv kijken. Of het nu spelen met de kinderen is of een dagje lekker fietsen, probeer beweging in te bouwen in je dagroutines. Onderzoek toont aan dat mensen met een hond gemiddeld 5,5 uur per week wandelen, terwijl mensen zonder hond gemiddeld 1,2 uur bewegen.

Compenseer een training niet door de rest van de dag te rusten
Franse onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat zwaarlijvige tieners na een training de rest van de dag compenseren zonder verdere beweging. Eenzelfde onderzoek onder ouderen toonde aan dat beweging goed bleek voor het hart, echter niet tot gewichtsdaling omdat ook zij compenseerden een afname in de activiteiten na intensieve beweging.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.