Het jojo effect, wat is het en hoe kun je voorkomen dat het optreedt

Let bij een dieet op het jo jo effect

Let bij een dieet op het jo jo effect

Wat is het jojo effect

Het jojo effect kan worden omschreven als het op en neer gaan van het gewicht.
Meestal is dit het gevolg van een verkeerd dieet: Je valt enkele kilo’s af, waarna je stopt met het dieet en die kilo’s ook vrij snel weer terugkomen (soms zelfs meer).

Maar ook als je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt kan het jojo effect optreden. Dit wordt dan veroorzaakt doordat je niet je leefstijl hebt aangepast en weer terugvalt in oude gewoontes. Deze gewoontes hebben voor het overgewicht gezorgd en je zal blijven aankomen, mits je je eigen gewoontes doorbreekt.

Wat zijn de gevolgen voor de vetverbranding
Als je jojo’t herstelt het verbrandingssysteem niet automatisch. Door het volgen van een dieet met te weinig voedingsstoffen neemt je metabolisme (verbranding/ energieverbruik) af. Je verbrandt dan minder calorieën. Zodra je weer meer gaat eten gaat deze verbranding niet automatisch weer omhoog.

Hoe stop je het jojo effect
Nieuwe inzichten geven 5 aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat de kans op het jojo effect wordt geminimaliseerd.
Onderzoekers hebben bloedmonsters van 96 diëters bekeken. De helft van deze mensen bleken succesvol bij het handhaven van het gewicht, terwijl de anderen wel last hadden van het jojo effect.

De 5 aanbevelingen:

1. Eet 6 kleine maaltijden per dag of een uitgebalanceerd dieet
Hou je vetverbranding/ metabolisme op gang door 6 kleine maaltijden per dag te eten en bij een training: Binnen 4 uur na een training. Gebruik van maaltijdvervangers zoals Herbalife helpen ook.

2. Beweeg
Zorg dat je in beweging blijft of meer gaat bewegen. Matige beweging gedurende de hele dag houdt de stofwisseling hoog. Ook als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt, is het belangrijk om af en toe te bewegen: Trap lopen, wandelen. Meer bewegen zorgt ervoor dat je automatisch ook meer calorieën gaat verbranden

3. Eet eiwitten en complexe koolhydraten.

4. Vermijd Junkfood, alcohol, frisdranken, zetmeelrijke voeding en suikers. Mensen die afvallen weten het al. Dit soort voedsel zorgt dat niet afvalt. Maar ook als je bent afgevallen zorgen deze producten dat je snel weer aankomt in gewicht.

5. Ga sporten.
Sporten in de avond en/of in de ochtend leidt tot spieropbouw en vetverbranding.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.