Ontbijt overslaan niet zo slecht als wordt gedacht

Mensen die op een gezonde en verantwoorde manier willen eten hoeven niet per se te ontbijten. Deze stelling wordt bevestigd door voedingsdeskundigen en een hoogleraar. Ook voor het afvallen hoeft het geen negatieve gevolgen te hebben

Mensen die weinig last hebben van sterk wisselende bloedsuikerspiegels kunnen het ontbijt makkelijk overslaan en hebben er zelfs baat bij om langere tijd tussen maaltijden niet te eten.
Ook voor mensen met een zittend beroep is een ontbijt niet altijd noodzakelijk

Bloedsuikerspiegel
De grootste reden waarom aangeraden wordt om te ontbijten is dat niet ontbijten kan leiden tot een dip in de bloedsuikerspiegel. Dit leidt er sneller toe dat je rond een uur of 10 iets ongezonds gaat eten.
Dit is echter ook het geval als het ontbijt bestaat uit producten met snelle koolhydraten (witbrood met zoetigheid en sap).

Regelmaat in het eetpatroon (6 maaltijden op een dag waaronder het ontbijt) druist echter in tegen de geschiedenis van de mensheid: De oermens at ook pas als er voeding voorhanden was door middel van de jacht.

De gevolgen van regelmatig eten

Regelmatig eten lijkt voor een gezond eetpatroon heel belangrijk, maar er zitten ook nadelen aan. Zo eet je sneller te veel omdat eten altijd voorhanden is en ben je sneller geneigd om bij het eten ook bijvoorbeeld alcohol te nuttigen.

Het beste eetpatroon voor de gemiddelde mens lijkt op 3 hoofdmaaltijden per dag en maximaal één tussendoortje op het moment dat je tussendoor trek krijgt. Wanneer dat is, is voor iedereen verschillend.

Eten na 8 uur ’s avonds
Wat je vaak hoort is dat je na 8 uur ’s avonds beter niets meer mag eten, omdat dit voedsel dan niet meer verteert en wordt opgeslagen als vet.
Dit gaat echter niet geheel op: Voedsel wat je ’s avonds eet kan voor iemand met een zwaar beroep de volgende dag juist uitstekend als brandstof dienen.

Conclusie
De algehele conclusie is dat wel of niet ontbijten en/of eten na 8 uur volledig afhankelijk is van de levensstijl van iemand.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.