Sattvisch dieet

Het Sattvisch dieet komt voor uit de Yoga en bestaat alleen uit   voedingsmiddelen die in de sattvische of zuivere categorie vallen

Het Sattvisch dieet komt voor uit de Yoga en bestaat alleen uit voedingsmiddelen die in de sattvische of zuivere categorie vallen

Wat is het sattvisch dieet

Het Sattvisch dieet komt voor uit de Yoga en bestaat alleen uit voedingsmiddelen die in de sattvische of zuivere categorie vallen.

De basisvoorwaarden van het sattvisch dieet:
Er zijn een aantal eenvoudige basisvoorwaarden te geven waaraan elk voedsel dat je tot je neemt zou moeten voldoen.

  • Volkoren: Gebruik zoveel mogelijk volkoren producten omdat er veel mineralen en voedingsstoffen inzitten.
    Bovendien komen die ‘zemelen’ de stoelgang ten goede.
  • Verse groenten: Eet elke dag verse groenten, het liefst biologisch. Biologische groenten bevatten alle stoffen die het lichaam nodig heeft.
  • Mate: Alles mag, doch met mate.
  • Regelmaat: Eet 3x per dag een goede maaltijd en tussendoor wat fruit, dadels, rozijnen, noten, abrikozen, etc. om eventuele honger te stillen. Bij honger tussendoor is het misschien verstandig om de porties van de hoofdmaaltijden te vergroten.
  • Rust: Gun het lichaam ’s nachts rust, ook uw spijsverteringsstelsel.
    Probeer 3 uur (meestal vanaf 20:00 uur) voor u gaat slapen niets meer te eten (ook geen sappen). Dat voedsel verteert namelijk slecht, en aangezien u niets meer verbrandt wordt het door uw lichaam omgezet in vet.

De drie guna’s
In het niet gemanifesteerde heelal, heeft energie drie eigenschappen die bekend staan als de Guna’s en die onderling in een toestand van evenwicht verkeren:
Sattva (reinheid)
Rajas (activiteit, temperament)
Tamas (duisternis, stilstand)

Als energie eenmaal vorm aanneemt domineert een van deze drie eigenschappen.
Aan een appelboom is een gedeelte van het fruit rijp (sattvisch), een gedeelte is rijpend (rajasisch) en een gedeelte is overrijp (tamasisch).
Maar welke eigenschap ook de overhand heeft, iets van de andere twee zal altijd aanwezig zijn. Zelfs binnen een appel kan een gedeelte rijp zijn, een ander deel verrot zijn en een ander gedeelte is in een overgangsfase.
De drie Guna’s omvatten ons hele bestaan, alle acties, alle reacties. Als een persoon een overval pleegt, dan is die actie hoofdzakelijk rajasisch, maar het motief kan voornamelijk tamasisch, rajasisch of sattvisch zijn, al naar gelang de situatie.

In ieder mens is een van de Guna’s het sterkst aanwezig, deze wordt weer spiegeld in alles wat we doen en denken.

De 3 voorbeelden hieronder zijn uitgewerkt m.b.t. het Sattvisch dieet ! Maar de guna’s werken in ALLES wat we doen.

Sattvisch voedsel
Dit is het zuiverste dieet, het meest geschikt voor elke serieuze beoefenaars van yoga. Het is voedzaam voor het hele lichaam en houdt het vredig. Het kalmeert en zuivert ook de geest en stelt deze in staat optimaal te functioneren.
Een sattvisch dieet leidt zo tot ware gezondheid: een vredige geest die een gezond lichaam beheerst.
Tot sattvisch voedsel behoren: granen, volkoren brood, vers fruit en groenten, pure vruchtensappen, melk, boter en kaas, peulvruchten, noten, zaden, ontkiemende zaden, honing en kruidenthee.

Rajasisch voedsel
Eten dat sterk gekruid is, bitter, zuur, droog of gezouten is rajasisch. Het vernietigd het evenwicht tussen lichaam en geest en het voedt het lichaam ten koste van de geest.
Teveel rajasisch voedsel zal het lichaam te sterk stimuleren en het temperament opwekken waardoor de geest rusteloos en onbeheersbaar wordt.
Tot rajasisch voedsel behoren: scherpe specerijen, sterke kruiden, opwekkende middelen als koffie en thee, vis, eieren, zout en chocolade. Haastig eten wordt ook als rajasisch beschouwd.

Tamasisch voedsel
Een tamasisch dieet komt noch het lichaam noch de geest ten goede. Prana, of energie, trekt zich terug, het verstandelijk vermogen raakt in de war en er treedt een gevoel van traagheid op. De weerstand van het lichaam tegen ziekten wordt vernietigd en de geest wordt vervuld van duistere gedachten, zoals woede en hebzucht.
Tot de tamasische onderdelen behoren: vlees, tabak, alcohol, uien, knoflook, voedsel met smaakversterkende middelen zoals azijn en oud of overrijp eten. Jezelf overeten wordt ook als tamasisch beschouwd.

[WPCR_INSERT]

Dit bericht is geplaatst in Overige diëten met de tags . Bookmark de permalink.