Victoza (liraglutide)

Victoza (liraglutide)

Victoza (liraglutide)

Wat is Victoza (liraglutide)

Novo Nordisk heeft van de Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de European Medicines Agency (EMEA) een positieve opinie ontvangen voor Victoza. De CHMP geeft hiermee de aanbeveling om het middel voor de behandeling van diabetes type 2 toe te laten tot de Europese markt.

Victoza voor afvallen

Victoza is de merknaam voor liraglutide, de eerste humane Glucagon-Like Peptide-1 (GLP-1) analoog voor eenmaal daags gebruik, die ontwikkeld is voor de behandeling van diabetes type 2. Victoza werkt zowel door de aanmaak van insuline te stimuleren als de bloedglucosespiegel te hoog wordt, als door de eetlust te remmen. Novo Nordisk heeft op 23 mei 2009 een New Drug Application ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration en tegelijk een aanvraag voor registratie van Victoza ingediend bij de European Medicines Agency om toegelaten te worden tot de Europese markt. Tevens wordt op 14 juli 2009 een New Drug Application ingediend in Japan.

De positieve opinie betreft:

  • Behandeling in combinatie met metformine of een sulfonylureumderivaat bij patiënten bij wie onvoldoende glykemische controle werd bereikt bij maximaal verdraagbare doseringen van monotherapie met metformine of een sulfonylureumderivaat; en
  • behandeling in combinatie met metformine en een sulfonylureumderivaat of metformine en een thiazolidinedion bij patiënten bij wie onvoldoende glykemische controle werd bereikt bij een tweevoudige behandeling.

Novo Nordisk verwacht dat de Europese Commissie binnen twee maanden de definitieve toestemming geeft om het product op de markt te brengen. Afhankelijk van deze toestemming, zal Novo Nordisk naar verwachting deze zomer Victoza in verschillende Europese landen lanceren.

Andere medicijnen in deze categorie zijn:

Acomplia
Alli (Orlistat)
Byetta (Exenatide)
Qnexa
Qnexa bevat de stoffen fentermine (phentermine) en topiramaat (topiramate) en zorgt hiermee dat mensen die dit product gebruiken minder trek hebben in voedsel en sneller verzadigd zijn.
Reductil
Reductil bevat Sibutramine. Deze stof geeft een signaal aan de hersenen, waardoor je minder honger hebt en langer een verzadigd gevoel.
Xenical
Xenical bevat de stof Orlistat. Bewezen is dat Orlistat bepaalde enzymen blokkeert, waardoor 1/3 van het vet niet kan worden verteerd en door het lichaam opgenomen. Dit onverteerde vet zal derhalve weer door het lichaam worden uitgestoten.

[WPCR_INSERT]

Dit bericht is geplaatst in Medicijnen met de tags . Bookmark de permalink.