Eetbuien

Eetbuien zijn, zoals de naam al zegt, momenten waarbij je veel te veel eet in één keer. Je kan geen maat houden en daarom heb je moeite om een dieet vol te houden. Een eetbui kan een week dieten teniet doen

Eetbuien zijn, zoals de naam al zegt, momenten waarbij je veel te veel eet in één keer. Je kan geen maat houden en daarom heb je moeite om een dieet vol te houden. Een eetbui kan een week dieten teniet doen

Eetbuien: Wat zijn het

Eetbuien zijn, zoals de naam al zegt, momenten waarbij je veel te veel eet in één keer. Je kan geen maat houden en daarom heb je moeite om een dieet vol te houden. Een eetbui kan een week dieten teniet doen (althans zo lijkt het).

Eetbuien kan je doorbreken. Hier volgen wat tips.

Een eetbui is geen uiting van honger
Je krijgt geen eetbui omdat je honger hebt. Het is een behoefte van het lichaam aan vooral koolhydraten. Er vindt geen verzadiging plaats, waardoor je de trek blijft houden.
Soms wordt deze veroorzaakt door een dieet waarbij je geen of nauwelijks koolhydraten mag eten. Na enkele dagen is de behoefte hieraan zo groot dat je je niet meer kan beheersen. Het is als het ware een reactie van het lichaam op een verslaving. In dat geval moet je erg sterk zijn en niet toegeven. Eventueel kun je iets gaan eten wat onbeperkt mag. Wortels bijvoorbeeld.

Een eetbui wordt veroorzaakt door negatieve gevoelens
Als je stress hebt, verdriet of andere negatieve emoties kan dat leiden tot snacken. Misschien kreeg je vroeger een snoepje als je je pijn had gedaan en heb je zo geleerd dat snoep troost. Achteraf voel je je schuldig omdat je het dieet niet hebt volgehouden en pak je weer wat. Zo kom je in een negatieve circel terecht. Als je weet waarom je iets doet kan je naar oplossingen zoeken.

Verleidingen van buitenaf
Overal waar je bent liggen verleidingen op de loer. Reclame op tv. Snoep op strategische plekken in de supermarkt, tankstation etc. Deze verleidingen zijn te weerstaan. Zie je een commercial over een lekkernij op tv, zap deze dan weg of pak een gezond alternatief. Als je jezelf aanleert om te snoepen op bepaalde momenten is het heel moeilijk om dit patroon weer te doorbreken. Leer je jezelf echter aan om niet te snoepen, dan zal je lichaam daar ook niet om vragen.

Weersta verleidingen
Voel je een eetbui opkomen ? Doe er dan alles aan om deze te weerstaan. Ga zo ver mogelijk van eten vandaan. Ga sporten of wandelen of zoek een andere afleiding.
Hou je vol, dan wordt de behoefte vanzelf minder. Verder zul je trots op jezelf zijn en je een volgende keer sterker voelen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.