Laag BMI beschermt tegen acne

Erfelijkheid, BMI en voedingspatroon zijn voorspellers voor acne bij jong volwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek in het Journal of the American Academy of Dermatology.

Wetenschappers van het onderzoeksinstituut GISED in Bergamo, Italië, bestudeerden 205 patiënten met gemiddelde tot ernstige acne in de leeftijdscategorie 10 tot 24 jaar en 358 controlepersonen.
Ze keken naar de familiegeschiedenis, persoonlijke eigenschappen, het voedingspatroon en de menstruatiecyclus.
Ouders met acne bleken een belangrijke voorspeller, dit verhoogde de kans op acne met bijna 3,5. Een laag BMI bleek juist gepaard te gaan met een lagere kans op acne. Bij jongens was dit effect duidelijker dan bij meisjes.
Roken
De menstruatie en roken bleken niet vaker te leiden tot de huidaandoening. Jongvolwassenen die veel melk dronken hadden een iets verhoogde kans, vis eten bleek juist te beschermen.

“Ons onderzoek bevestigt de belangrijk rol van erfelijkheid bij acne en laat zien dat een laag BMI vooral bij jongens een beschermend effect heeft”, aldus onderzoeker Anna Di Landro. “De invloed van omgevings- en voedingsfactoren moet nog uitgebreider onderzocht worden.”

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.