Diabetes (Suikerziekte) en de relatie met overgewicht en afvallen

Diabetes (diabetes mellitus) is een stofwisselingsziekte

suikerziekte (diabetes mellitus) is een stofwisselingsziekte

Wat is diabetes (Suikerziekte)

suikerziekte (diabetes mellitus) is een stofwisselingsziekte.
Het lichaam is niet meer in staat om zelfstandig suikers, oftewel glucose, uit voeding te verwerken omdat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt.

Het hormoon insuline is nodig voor het transport van glucose uit het bloed naar de lichaamsweefsels. Naast die problemen met de glucosehuishouding is vaak ook de vetstofwisseling uit balans.
Geen mens kan zonder glucose, want glucose geeft het lichaam energie waardoor alle spieren en organen werken.

Doordat je geen glucose, dus geen energie kunt opnemen, voel je je moe en futloos.

Soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten suikerziekte. Van alle mensen met suikerziekte heeft ruim 85% diabetes type 2 , en minder dan 15% diabetes type 1 . Zwangerschapsdiabetes komt bij 1 op de 20 zwangerschappen voor.

Diabetes type 2
Bij diabetes type 2 maakt het lichaam meestal nog wel zelf insuline aan, maar niet genoeg. Of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen doordat het lichaam ongevoelig is voor insuline. Er wordt dan onvoldoende glucose uit het bloed gehaald. Daarnaast zijn de vetstofwisseling en bloeddruk vaak ontregeld. Diabetes type 2 wordt meestal behandeld met medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet je na verloop van tijd ook insuline gaan spuiten.
Vroeger kregen vooral mensen die ouder waren dan zestig diabetes type 2. Daarom sprak men wel van ‘ouderdomssuiker’. Maar die term is achterhaald want diabetes type 2 komt tegenwoordig ook vaak bij jongere mensen voor. Zelfs bij kinderen.

Diabetes type 2  is in een groot aantal gevallen te voorkomen of uit te stellen door gezond te leven.

Diabetes type 2 en overgewicht
Wanneer iemand overgewicht heeft, krijgt het lichaam vaak moeite om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.
Op den duur kan dat uitlopen op suikerziekte . Dat heeft veel te maken met hoe het hormoon insuline zijn werk kan doen: bij overgewicht neemt de gevoeligheid voor insuline af en kan het lichaam suikers niet meer goed verwerken.

De kans op diabetes type 2 wordt al meteen kleiner wanneer iemand afvalt. Zelfs na een paar kilo afvallen wordt het lichaam alweer gevoeliger voor insuline.
Ook gezond eten verkleint de kans op diabetes type 2.

Het is belangrijk om suikerziekte in een vroeg stadium te ontdekken. Hoe eerder u weet of u diabetes heeft, hoe beter met de ziekte kan worden omgegaan.

Wat kan je doen als je suikerziekte hebt
Het is heel belangrijk om een dieet te zoeken die bij je past, waardoor je kunt afvallen tot een lager gewicht.

Bekende diëten zijn:
Herbalife
Prodimed
Atkins dieet

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.