Vijf tips voor een gezond gewichtsverlies

Vijf tips voor een gezond gewichtsverlies

Overgewicht is een groeiend probleem. Veel mensen hebben moeite om gezond af te vallen of hun gewicht onder controle te houden. Vooralsnog bestaat er geen wondermiddel en is afvallen nog steeds een kwestie van gezond verstand en hard werken. Hieronder volgen ter herinnering weer 5 belangrijke tips.

1. Nuttig voedsel met een lage Glycemische Index
De glycemische index (GI) zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.
Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, wit- en bruinbrood, cornflakes en popcorn. Producten met een lage GI zijn bijvoorbeeld pasta, peulvruchten en fruit.

Voedsel met een lage GI waarde zorgt voor een betere verzadiging en een daling van het hongergevoel. Verder een betere opname en minder snelle vetopslag.

2. Ga sporten
Sporten of regelmatig bewegen draagt direct bij aan een snellere vetverbranding en hoger calorieverbruik. Spierweefsel zorgt tevens voor een hoger calorieverbruik in rust. Probeer daarom aan cardio én aan krachttraining te doen.

3. Zorg voor voldoende (nacht)rust
Voldoende slaap zorgt ervoor dat je je fitter voelt. Slaapgebrek heeft een negatieve invloed op twee bij eetlust betrokken hormonen.

4. Beheers stress
Stress heeft invloed op het eet- en slaapgedrag. Daarbij leidt stress tot overeten (bij emotie eters) of ondervoeding (als mensen agv stress stoppen met eten). Het één leidt tot gewichtstoename. Het andere tot een ongezonde vorm van gewichtsdaling. Dit laatste lijkt positief, maar deze daling is slechts tijdelijk en zal worden gevolgd door een extra toename van het gewicht op een later moment.

5. Consistentie en ritme
Zorg voor een evenwichtig leven, waarbij je tip1 t/m 4 consisten volhoudt. Een gezond gewichtsverlies gaat langzaam en heeft tijd nodig.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.